Nefiltrované pivo: uměle zakalené a cezené filtrem
Mikrobiologický rozbor, který pro HN provedli pivovarničtí specialisté z pražské Vysoké školy chemicko-technologické ukázal, že jako "nefiltrovaná" se prodávají i piva uměle zakalená či bez živých kvasinek.
Takový je například ležák od Staropramenu - při testu neobsahoval ani jedinou živou kvasinku. Pivo totiž prošlo pasterací, která je zahubila. Zatímco tím, že je pivo nefiltrované, se pivovar chlubí velkými písmeny na přední části lahve, informaci o pasteraci umístil drobným písmem na zadní etiketu mezi složení nápoje a adresu výrobce.
Staropramen vlastně vyrábí nefiltrovanou „mrtvolku“, jak říkají pasterovaným pivům hanlivě někteří pivaři. Kromě enzymů mizí spolu s kvasnicemi z piva i charakteristický zákal. Zdeněk Lux ovšem o něj nechtěl konzumenty připravit, vytvořil jej proto uměle: do piva je přidaný jablečný extrakt, díky němuž pivo působí zakaleně!
_____________________________________________________________
Skutečně nepasterováno, nefiltrováno
Hubertus 12 nefiltrovaný
ležák Gabrinus nefiltrovaný
Rychnovská kněžna
Komentáře
Jasně, jen tak dál, dnes stačí vymyslet jakykoliv blivajz, "správně" ho otermínovat, pomastit kapsu hygienickým a zdravotním institucím, pak jejich zdravotní certifikáty hodit do trezoru, a můžeme vesele vyrábět a prodávat! Je hóóóódně českých gagorů, které to bodou lokat v hospodách. Brrrr.!
A v současné době nás obveseluje řadou COOL, která obsahuje snad všechna umělá sladidla co existují.