Patříte mezi masožravce, kteří by nejraději svůj jídelníček měli ze sta procent složen z masa? Těm ve Švédsku se i to zdá málo, na trhu proto jsou uzeniny s až 150 procenty masa. Zákon na to nic nenamítá.
í
25.12.2011 09:15
Patříte mezi masožravce, kteří by nejraději svůj jídelníček měli ze sta procent složen z masa? Těm ve Švédsku se i to zdá málo, na trhu proto jsou uzeniny s až 150 procenty masa. Zákon na to nic nenamítá.
"K výrobě sto gramů párků použijeme 104 gramů masa," vysvětluje serveru The Local Åke Thuresson, obchodní šéf společnosti Trångsvikens Chark ze severu země. Nabízejí různé lahůdky s pořádným obsahem masa (i 125 procent), včetně "divokých losů a sobů".
Některým se ale jejich 104procentní
označení nelíbí, do Švédského úřadu spotřebitele dorazila stížnost:
"Osobně nemůžu akceptovat, že by cokoliv obsahovalo víc než sto
procent. A tenhle párek nemůže obsahovat víc než sto procent masa,
neboť jsou na etiketě vyznačeny i další suroviny."
A s ním souhlasí i Gunnar Wikström ze spotřebitelského úřadu. "Matematika a selský rozum říkají, že nic nemůže obsahovat víc než sto procent, protože sto procent je všechno," sdělil listu Dagens Nyheter.
Ale Thuresson argumentuje, že naopak takto uzeniny označovat musejí. "Kdybychom uvedli, že je tam méně než 104 procent masa, porušili bychom zavedená nařízení, jež nás nutí používat procenta." A jiné firmy ve Švédsku podle něj produkují párky i s obsahem sto padesát procent masa.
(No, nekupte to, je to ze
Švédska....)
Stížnosti ostatně uzenářství nijak netrápí, naopak si užívají publicitu zdarma. "Je to opravdu dobrý marketing," uzavírá Thuresson a ujišťuje, že to není výsledkem rafinované práce "píáristů".
Komentáře
Procenta na výrobku jsou uvedená k dané hmotě. Odpad u výroby je pokaždé jiný, občas velmi vysoký. Švédové udávají výrobek včetně odpadu. Dokonce i voda se odpařuje, takže by se muselo zvýšit původní množství. Třeba sirupy by museli mít 1000% obsahu jablečné šťávy a rybí prsty 100%, i když je tam jenom 30%. Kosti a vše ostatní tam není. Takže i logicky to nemá výpovědní hodnotu.
No logicky je to ale správné. Chybí pouze definice co znamená slovo maso. Ve finálním výrobku inspektoří měří např. obsah vody. Té je ale v masi třeba i 80%. Na jedno kg kvalitních, vysušených párků tedy potřebuješ více jak 1 kg masa. Párek je tedy koncentrát. :-D Matematicky je to blbost, logicky ne.